jueves, 13 de noviembre de 2014

FASE 3: Sessions 7, 8 i 9


1. Identificació de la sessió:
Sessió 7, 8 i 9
Data: 28 d’octubre, 11 i 25 de novembre
Durada: 6h (2h per sessió)
Lloc: S.I.Badalona
Participants: tutor i professors impicats.
Col·laboradors: Tutor de pràctiques.
Destinataris: Alumnat i professors de l’AO.

2. Fites:
(objectius i activitats)
Amb el professorat implicat: Reunions periòdiques de control i seguiment de la unitat d’intervenció en l’àmbit sociolingüístic:
  • Compartir impresions, dubtes, entrebancs, dificultats, èxits... (tenint en compte la informació recollida en les observacions directes de les sessions 14 i 15), reforçant les valoracions fruit de la construcció conjunta i reconduint les valoracions negatives cap a propostes a desenvolupar.
  • Utilitzar explícitament els acords previs respecte les dimensions i indicadors del canvi com a referent/criteri per a la valoració.
  • Recollir la informació rellevant, alhora, que em servirà per anar adequant la meva intervenció directa amb l’alumnat de l’AO.
  • Compartir informació sobre el procés de la intervenció directa que faig amb l’alumnat.
Amb el meu tutor:
  • Valorar el meu procés individual, la meva implicació, el rol que he adoptat, fent-me prendre consciència dels meus punts forts i dèbils per millorar la meva professionalitat. (no hem d’oblidar que en breu hauré de ser autònoma i haurè de prendre decisions vinculants allà on exerceixi com a psicopedagoga).
  • Col·laborar i fer el seguiment del tema d’Orientació i Projecte Futur.
  • Fer el seguiment i compartir informació rellevant en les meves intervencions grupals i individuals ( a les que s’ha compromés a asistir per orientar-me, si escau).


3. Desenvolupament:
(descripció del treball: acords, prioritzats, compromisos)

L’èxit d’una intervenció, a part de tenir bons, clars i concrets indicadors d’avaluació, rau en la informació que es recull i es comparteix, per aquest motiu, hem considerat que per veure els avanços de la mateixa, és important obtenir diferents punts de vista.  Així que vam decidir fer les reunions de seguiment amb aquesta periodicitat (més dinàmica el primer mes i mig de la seva implementació, confiant en que progressivament tots adquiririen més autònomia i confiança), per a què hi hagués suficient temps per a que l’alumnat i el professorat s’habitués a la nova dinàmica, per a què jo iniciés les meves intervencions directes (grupals i individuals) amb l’alumnat i alhora pogués recollir informació in situ amb les observacions (tant del professorat com de l’alumnat) de les pràctiques a l’aula, amb el que obtindríem suficient material per anar reconduint la intervenció.

Sessió 7: En la primera reunió (28 d’octubre), tenint en compte que la implementació de la Unitat d’Intervenció en l’àmbit sociolingüístic es va iniciar el Dimarts 7 d’octubre (tal i com vam acordar a la sessió 6) (dia que personalment vaig presentar a l’alumnat la dinàmica que seguiríen en les activitats i el sistema d’avaluació pel qual els valorariem al llarg d’aquest primer trimestre, motivant-los al màxim i cercant la seva acceptació, vinculació i corresponsabilitat), partíem de 15 dies d’experiència conjunta per poder compartir les primeres impressions.  Han sorgit dubtes, incerteses, preocupacions que s’han anat reconduint per optimitzar l’èxit de la Unitat d’Intervenció.  Hi ha una acceptació conjunta del sistema d’avaluació que s’ha instaurat.  En general percebem l’alumne més motivat i engrescat i s’observa una asistència bastant regular a les classes (un dels objectius era aquest, intentar disminuir la quantitat d’alumnat absentista) i sembla, que amb aquesta iniciativa, almenys en aquests 15 dies, ho hem aconseguit.

Sessió 8: En la segona reunió (11 novembre),  En aquesta reunió, a part de fer el seguiment de la intervenció en l’àmbit sociologüístic, que no hi ha grans canvis des de la darrera reunió, he compartit amb els companys els avenços, sensacions, desenvolupament, contrarietats, curiositats... de les dues sessions que porto amb l’alumnat fent la intervenció directa del “programa ESIETS” (“Escoltar el Silenci Interior Entre tant Soroll”).  Per comprendre millor el que comporta el programa clica en aquests dos enllaços:
FASE 3: Sessions 10, 11,12 i 13 (posa especial atenció a l’apartat de desenvolupament de les sessions, on explico la dinàmica de les quatre sessions)

Tot el professorat s’ha mostrat entusiasmats amb el treball que he efectuat, i els he donat algunes recomanacions per fer a l’inici de les seves classes, així sembla que tot cobri una mica més de sentit i globalitzem els esforços i el treball.

Sessió 9: En la tercera reunió (25 de novembre), hem estat posant en comú, de manera fluida i cooperativa,  els avanços dels alumnes, tenint en compte la dinàmica de les activitats de l’àmbit sociolingüístic, la convivència a l’aula i la importància del treball fet en les meves intervencions directes que han anat encaminades a impulsar i afavorir un desenvolupament armònic dels alumnes.  En general manifesten la seva satisfacció en tota l’evolució.  Els alumnes estan més entregats i cada dia sembla que es senten més satisfets amb la tasca que desenvolupen.  Segueix havent algún alumne absent, però la majoria han acceptat la seva responsabilitat i es mostren molt motivats per exposar el seu lloc de procedència i contestar les preguntes que els companys els fan al respecte.  Encara queda un llarg camí, però tenim bones perspectives!!!


4. Recursos:
(bibliografia que hem llegit, notícies de premsa, enllaços a altres blogs o webs, aportació de documents, videos, imatges, evidències de tipologia diferent que mostrin les pràctiques que estem fent al centre)
Orientació:
- Glossari de conceptes pedagògics. Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya (.xtec). Departament d’Ensenyament. Generalitat de Catalunya


5. Avaluació
(grau de satisfacció, conseqüències dels acords, compliment dels compromisos i acords, dades i indicadors de referència per avalua el procés i els resultats-prendre decisions, si cal reorientar la nostra intervenció)


Estic més que satisfeta amb tot el procés d’aquesta fase, tothom està molt obert i implicat, complint els acords i rols adoptats.
Tenint en compte els objectius d’aquesta Fase, puc afirmar que les reunions amb el professorat implicat, són un èxit, realment junts estem construint:
- Compartim impresions, dubtes, entrebancs, dificultats, èxits...
- Reforzem les valoracions fruit de la construcció conjunta.
- Reconduir les valoracions negatives cap a propostes a desenvolupar, entenent-les com propostes de millora.
- Utilitzem explícitament els acords previs respecte les dimensions i indicadors del canvi com a referent/criteri per a la valoració.
- La informació rellevant, queda recollida en cada sessió i ens serveix per anar comparant-la (en el temps) i per anar ajustant la intervenció i les temàtiques a tractar, alhora, que tot i que és com havia intuït, em serveix per reafirmar les meves hipòtesis inicials sobre el que s’ha de treballar en les meves intervencions directes

Respecte les petites reunions (ja siguin al finalitzar les anteriors, o en moments puntuals que acordem, amb el meu tutor:
-    S’ha valorar el meu procés individual, la meva implicació, el rol que he adoptat, i m’ha fet prendre consciència dels meus punts forts i dèbils per millorar la meva professionalitat.
-    He aportat alguns enllaços i hem compartit impressions i material per fer el seguiment, amb el meu tutor, del tema d’Orientació i Projecte Futur, tot i que, com és un tema que el meu tutor ja té per la mà, em dedicat més energia al tema de la meva intervenció directa.
-    Fer el seguiment i compartir informació rellevant en les meves intervencions grupals i individuals (a les que, quan he necessitat, tal i com s'havia compromés, a asistit per orientar-me).
  

6. Observacions personals:
(grau de satisfacció, sensacions que s’han tingut, dificultats de relacions interpersonals, contradiccions, paradoxes, harmonies, desaharmonies amb la teoria)


No hi ha res més gratificant que treballar en equip per un objectiu comú.  Totes les aportacions són considerades, estudiades i valorades.  Treballar amb gent dedicada, implicada i amb criteri és un luxe i t’encoratja a seguir endavant.  La capacitat d’escolta i diàleg és espectacular quan tothom té tantes ganes de fer i aconseguir.  Treballar en equip és cabdal, i tot i que en moltes ocasions hi ha molta diversitat d’opinions i maneres de fer, és necessari trobar la manera d’unificar critèris i prioritzar molt bé els objectius que guiaran el camí a seguir per aconseguir millorant el nostre sistema educatiu.

No sé que més dir, doncs la oportunitat que tinc amb aquest PRC2 i la gent amb qui ho comparteixo, m’està enriquint en tots els nivells possibles, personals i professionals.


No hay comentarios:

Publicar un comentario

Aqui pots deixar qualsevol comentari que et sembli apropiat!