La Secció d’Institut (S.I.) de Badalona és una institució escolar de caràcter públic, creada a partir de la resolució de 2 de novembre de 1998 (DOGC núm.2497) adscrita a l’Institut d’Educació Secundària Enric Borràs, com a conseqüència de la manca de places públiques en el barri. Actualment, ofereix estudis reglats d’Educació Secundària Obligatòria (8 Unitats) i una Unitat de Suport a l’Escolarització Especial (USEE). Cada any escolar el centre acull una mitjana de 240 alumnes, dels quals, donada l’onada migratòria dels darrers anys al barri de la Salut de Badalona un 70% és d’origen forani, especialment de procedència asiàtica (Xina, Pakistan, Bangladesh) i Amèrica Llatina.
Organigrama:
- Equip directiu: Director, Cap d’Estudis, Coordinador Pedagògic i Secretaria.
- Cap del Departament d'Orientació Professional (DOP)
- Claustre: personal docent (25 professors/res) i personal no docent (auxiliar administrativa, dues conserges, un educador i una vetlladora).
És força estable (faciliten l’organització d’una estructura sòlida, funcional i eficaç), amb experiencia dilatada i bon coneixement del funcionament del centre (5 definitius, elevat percentatge en comissió de serveis que renoven voluntàriament i algun interí), per tant, la planificació a llarg termini és habitual en la gestió del centre i els mecanismes de millora es fan a partir de resultats consolidats curs rere curs. L’evident relleu generacional de professorat jove que està canviant progressivament el perfil de la plantilla incorpora un dinamisme que es compagina de forma positiva amb l’experiència general.
Gestió institucional:
Es coordinen amb:
- Centres i escoles de l’entorn i es potencia la relació amb instituts d’altres països.
- Institucions ciutadanes (Ajuntament, Consell Escolar Municipal...).
- Serveis Socials del municipi en cas d’absentisme de l’alumnat i/o en qualsevol altre cas que preveu la Llei de protecció del menor.
Instal·lacions i espais:
Es conserven i rentabilitzen al màxim els espais i equips comuns (biblioteca, laboratoris, taller, gimnàs, sala multiusos, aula d’informàtica...)
Es nodreix bàsicament dels recursos econòmics: del Departament d’Ensenyament. El centre compta amb l’ajuda de les famílies i de l’AMPA, fons que es destinen a activitats culturals per l’alumnat: Jornades culturals, Diada de Sant Jordi, Premi J.M.Moragues a l’esforç, festa de graduació de 4t...
Recursos de l’entorn:
La sala d’actes del Centre Cívic La Salut (propietat de l’Ajuntament de Badalona) per tal de portar a terme amb dignitat diferents actes de la Comunitat educativa. Així mateix, el centre comparteix gimnàs, pati i menjador amb l’escola de primària Alexandre Galí.
Trets d’identitat:
Pluralisme i valors democràtics: l’educació s’orienta cap a la recerca de tots els aspectes que fomentin una educació per a la igualtat i la no discriminació per raons de sexe (coeducació), ètnia, religió, grup social, nacionalitat, capacitats físiques i psíquiques, tot promovent els valors que s’entenen com universalment desitjables: justícia, llibertat, benevolència, tolerància, respecte i participació.
Identitat cultural: es dona a conèixer la idiosincràcia catalana despertant el respecte i l’estima des d’una perpectiva humanística universal, potenciant contactes freqüents amb el medi i donant a conèixer a l’alumnat la realitat lingüística, cultural, històrica i geogràfica que configura el país on viu (l’institut col·labora amb institucions i entitats de la ciutat en diferents tipus d’activitats, integrant-se en la comunitat i format-ne part).

Educació per la salut: es vetlla perque l’alumnat adquireixi estils de vida saludables (s’aporta infomació i s’estimulen conductes de prevenció davant els riscos més greus i freqüents per la salut individual i col·lectiva).
Tractament de les lengües:
La llengua vehicular és la llengua catalana, tant a nivell oral com escrit, en tots els òrgans i àmbits de la comunitat educativa (alumnat, professorat, pares i mares, personal de serveis i administració). Es proporciona una adequada competència lingüística en català i castella, alhora que es garanteix el coneixement i l’ús bàsic de l’anglés i, per l’alumnat que ho desitgi també del francés. Tenen un Plà lector de 30 min. diaris a l'aula ordinària i en silenci (els que no presenten dificultats) i els que en presenten ho fan en veu alta, treballant molt la comprensió, en petit grup i diferents nivells.
Línia pedagògica:
Deixar enrera les rises que aquesta vinyeta us hagin evocat...
No... les coses no van així... ja que...
"Tots som Genis. Però si jutgem a un peix per la seva capacitat de pujar un arbre
estarà tota la vida creient que és un estúpid! A. Einstein.
I l'Institut ho té molt clar, ja que des del respecte a la llibertat de càtedra i a les atribucions que cada departament té legalment assignades, es procurà que la línia metodològica estigui presidida per l’Atenció a la diversitat (respectant els diferents ritmes d’aprenentatge dins de les possibilitats que permetin els recursos humans i materials concedits al centre).
La Comissió d’atenció a la Diversitat (CAD) es reuneix cada 15 dies (director/a, professional de l’orientació, psicopedagog de l’EAP, asistent social i inspector/a) i un Grup de Treball Multidisciplinari (GTM) es reuneixen un cop per trimestre (especialistes externs, coordinadora de la USEE, cordinadora d’EE, directora i Serveis socials amb la finalitat fer un seguiment en els casos que necessiten un caire més multidiciplinar. Com el claustre és força estable amb experiència i coneixement del funcionament del centre, per tant, la planificació a llarg termini és habitual en la gestió del centre i els mecanismes de millora es fan a partir de resultats consolidats curs rere curs. Prioritzen les vies de comunicació interna i externa, per això es coordinen amb:
- Centres i escoles de l’entorn (per afavorir el traspas d’informació)
- Serveis socials del municipi en cas d’absentisme de l’alumnat i/o en qualsevol altre cas que preveu la Llei de protecció del menor
- És potencia la relació amb instituts d’altres països i institucions ciutadanes.
Les MESURES D'ATENCIÓ A LA DIVERSITAT adoptades són:
D'acord amb al PEC i per afavorir el desenvolupament integral de l'alumnat ha elaborat un seguit de projectes:
Donat que l’horari lectiu és de 8:00h a 14:30h, el centre roman obert per les tardes, per afavorir que l’alumnat tingui un lloc per estar, conviure, gaudir i aprendre fora de l’horari lectiu:
No hay comentarios:
Publicar un comentario
Aqui pots deixar qualsevol comentari que et sembli apropiat!