lunes, 13 de octubre de 2014

Diagnòsi comunitari del barri de la Salut-Llefià de Badalona


Per poder fer un practicum efectiu i significatiu tant per mi com pel centre, he de conèixer el context en tota la seva globalitat i complexitat, és a dir, la comunitat on està inserit el centre (l’entorn), la tipologia de famílies, el context escolar i l’alumnat que conté (tal i com he aprés al llarg de la meva llicenciatura i que considero bàsic i necessàri) ja que sols així, podré sensibilitzar i empatitzar amb els habitants, i obtindrè una idea global que m'ajudarà a focalitzar i prioritzar les meves intervencions, contribuint, així, a la millora.  Actualment el S.I. Badalona està ubicat en el barri de la Salut-Llefià de Badalona, que tot i que no presenta una gran extensió territorial, englova la convivència del 29% de la població total de Badalona.

Aquests barris provenen de l’autoconstrucció dels anys 50, barris amb una història de gran lluita social, amb una geografia complexa, carrers amb pujades força elevades i sobretot, amb bastantes barreres arquitectòniques i estan fortament marcats per canvis importants al llarg del temps: l’arribada de la immigració de regions d’Espanya als anys 50, on es comença a construir el barri de manera precària i en els darrers anys, l’onada migratòria provinent de diferents llocs del món i les constants modificacions urbanístiques.

Arrel de la demanda de les entitats de la zona que reclamen un Plà de Xoc, l’any 2002 es va implantar el Plà de Desenvolupament Comunitari de La Salut-Llefia (PDC), promogut pel Departament de Serveis Socials i Salut (l’antic Departament de Benestar Social) amb la col·laboració d’un alt volum d’agents (entitats, veïns, serveis, programes...) amb espais creats per traspasar informació amb la Regidora del Districte i altres departaments i regidories de l’Ajuntament de Badalona).

Què són els PDC:
Són una estratègia d’intervenció socials que serveix per:
  •   Activar les relacions socials de cooperació i consens.
  •  Conduir conjuntament accions (a nivell de ciutadans, tècnics i gestors).
  • Construir projectes comuns a partir d’un diagnòstic, disseny i projecte de millora, execució i avaluació (tal i com vam poder comprovar en l’assignatura d’Avaluació de programes, centre i professors del programa de la UOC).
Amb l’Objectiu de:
  • Sentiment de pertinença (identificació amb el pròpi barri per iniciar una acció/transformació)
  •  Cohesió social (sentiment comunitari quantitatiu i qualitatiu)
  • Igualtat d’oportunitats (implicació de tots els col·lectius poblacionals del territori)
  • Transformació Social (noves formes de fer i relacionar-se per construir un nou entorn)
Comissions que hi ha en l’actualitat:
Actualment hi ha quatre comissions en funcionament formada per entitats, veïns i tècnics municipals:
-       Comissió de la dona
-       Comissió de convivència
-       Comissió de gent gran
-      Comissió de la Infància i Joventut, compartida amb el Plà Educatiu d’Entorn (PEE) que es va implantar al barri l’any 2005 a partir de la signatura del primer conveni de col·laboració (acompanyat d’una addenda econòmica que contempla un ampli presupost) entre el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Badalona.

Què es el Plà Educatiu d’Entorn (PEE):
El Plans Educatius d’Entorn (PEE) són una iniciativa oberta  i innovadora de cooperació educativa entre el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya i els Ajuntaments, en aquest cas l’Ajuntament de Badalona amb la col·laboració d’altres departaments i plans municipals: Acció Cultural, Serveis Socials, Dona i Gent Gran, Pla de Desenvolupament Comunitari... Comptem amb la participació dels centres educatius i de diverses entitats socioeducatives de la ciutat. Tenen com a objectiu aconseguir l’èxit educatiu de tot l’alumnat i contribuir a la cohesió social mitjançant l’equitat, l’educació intercultural, el foment de la convivència i l’ús de la llengua catalana.

Els PEE són una proposta educativa que pretén donar resposta integrada i comunitària a les múltiples necessitats educatives de la nostra societat. Coordinen i dinamitzen l’acció educativa en els diferents àmbits de la vida incidint, especialment, en els infants i els joves (especialment en l’horari no lectiu).

S’adrecen a tota la comunitat educativa (infants, joves, famílies, etc), fent una especial incidència als sectors socials més desafavorits. Concretament s’ha implementat als barris de Llefià i La Salut, de La Pau i de Badalona Sud, en aquest cas, gestionat des del Consorci Badalona Sud. Es desenvolupen, durant tot el curs, com a programes transversals, a través dels eixos d’intervenció següents:
  •  Reforç escolar i estudis assistits

  • Treball amb famílies
  • Activitats esportives i de lleure
  • Foment d’activitats relacionades amb la dinamització lectora
  • Foment d’activitats d’Aprenentatge i Serveis
El fet que el conveni anés acompanyat d’una àmplia dotació econòmica va facilitar una acceptació ràpida a l’entorn per part dels agents implicats, permetent donar resposta a moltes necessitats detectades en el món educatiu. Així que concretament, a Badalona, s’implementa amb els següents eixos d’intervenció:
  • Incrementar l’èxit educatiu
  • Contribuir a millorar les condicions d’escolarització
  •  Potenciar l’equitat i la participació en el marc d’una educació inclusiva per reduir desigualtats.
  •  Millorar la prèsencia i l’ús social de la llengua catalana com a llengua comuna i de cohesió, en un marc de respecte i valoració de la diversitat lingüística
  •  Potenciar els espais de convivència i el compromís cívic
  •  Potenciar l’educació en el lleure
  • Potenciar el treball i l’aprenentatge en xarxa de tots els agents que operen en el territori.
  • Promoure la sostenibilitat de les actuacions
Equipaments i serveis repartits pel territori:
Podem observar que, tot i que es podria millorar en molts aspectes, el territori dona resposta positiva a nivell d’educació i cultura, per tant, l’oferta educativa és suficient per a la població existent.



Clica si vols saber què és el Punt Omnia.

Tot i que existeixen equipaments i serveis al districte i a la ciutat, no són suficients per donar resposta a totes les necessitats actuals quedant desatesos principalment els col·lectius més desfavoritsels que presenten situacions multiproblemàtiques i els exclosos (que es van cronificant, sobretot els joves sense formació ni experiència laboral).
En aquest context queda desatesa tota la tasca preventiva.


Malgrat que es compta amb el recurs del casal Cívic de Llefià i  programes i activitats de diferents entitats del territori, resta un gran buit de treball amb els joves. Hi ha una gran mancança per l’oci i el lleure ja que manquen espais verds i sobretot activitats i espais per a joves.


La població més vulnerable i amb risc d'exclusió social:
En aquest districte viu i conviu el 29% de la població total de Badalona.  En qüestió de 12 anys, la població s’ha més que triplicat (s’ha passat d’uns 18.000 habitants l’any 2001 a uns 65.000 habitants en l’actualitat, segons dades del Padró de l’Ajuntament de Badalona).
Si tenint en compte els següents  indicadors socials de la zona:

La situació actual i a curt termini d’aquests ciutadans, comença a ser preocupant, sobretot d’aquells que abans del context de “crisi” ja representaven risc d’exclusió social.  Barris de treballdors, on la vulnerabilitat i l’exclusió ja eren presents en una situació de bonança econòmica, en aquest context de crisi s’aguditza, esdevenint un barri on trobem molts aturats de llarga durada, sense accés a cap prestació ni possibilitats de treballar en l’economia submergida.  S’està arribant a casos en que no està garantitzada la manutenció bàsica, que seria un mínim bàsic.

A banda dels índexs d’atur, la població està poc formada, amb moltes mancaces personals, socials, formatives... amb pocs o nuls recursos econòmics.  Des de l’SBAS (Equip Bàsic d’Atenció Social, on la demanda més común són ajuts econòmics i de vivenda propiciats pels desnonaments habituals i la precarietat dels habitatges) es detecten cada dia noves situacions de necessitats més urgents i van “apagant focs”, dificultant les actuacions per afavorir un bon treball educatiu i d’acompanyament a les famílies com caldria, desantenent la prevenció als més petits (el nivell de famílies multiproblemàtiques va en augment).  Les families de la zona, en molts casos subsisteixen gràcies a l’ajuda que reben de la gent gran de la família, tant repartint els escasos recursos econòmics com tenint cura dels néts.

Cada cop la barrera entre el col·lectiu exclòs (amb pocs o inexistents recursos) i la resta de la població esdevé més gran i tot i les necessitats que es presenten és molt difícil poder donar una resposta eficient i ràpida que ajudi a resoldre-ho.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Aqui pots deixar qualsevol comentari que et sembli apropiat!